Prenosni sistem

Prenosni sistem

Autodelovi | Prenosni sistem

U našoj ponudi nalaze se proizvodi kompanija Luk, Valeo, Sachs kao renomiranih svetskih proizvođača setova kvačila i plivajućih zamajaca.
 
Prenosni sistem (transmisija) obuhvata sve delove i sklopove na vozilu, a koji prenose obrtni momenat sa motora na pogonske točkove. U to spadaju: motorkvačilo (spojnica ili kuplung) i menjačSpojnica je deo transmisije koja se nalazi između motora i menjača. Njen zadatak je da prenese snagu motora na menjač, odnosno da obezbedi elastičnu vezu između motora i menjača. Kvačilo omogućava prekid prenosa snage sa motora na pogonske točkove.
Takav prekid je potreban pre svega prilikom kretanja sa mesta i kad se menjaju stepeni prenosa. Lamela je izuzetno važan činilac celokupnog transmisionog sistema koju sačinjava čelični krug na koji su sa obe strane zakovane ili zalepljene obloge. Kad potisna ploča pritisne tanjir kvačila uz zamajac, pritisak mora biti dovoljno velik da spreči proklizavanje  kvačila. Ni tanjir  kvačila ni potisna ploča nisu kruto pričvršćeni, nego se mogu u uzdužnom smeru pomerati na vratilu kvacila. Zbog velike važnosti ovog sistema u upravljanju vozilom savetujemo vam redovne kontrole svih navedenih elemenata.
Podelite: