Pregled vozila

Pregled vozila

Autoservis | Pregled vozila

Pregled vozila je bitan deo održavanja vozila, jer se na taj način predupređuju kasniji skupi kvarovi. Svako odlaganje redovnih servisa Ili zanemarivanje sitnih kvarova, vuče kasnije veće probleme i vezane kvarove, s obzirom da problem sa jednim sklopom na vozilu remeti i druge parametre. Ovo posebno u novije vreme kada elektonika tj. elektronska kontrola sistema na vozilu preuzima primat

Zato je redovan pregled vozila jedan od najvažnijih elemenata održavanja vozila i preporučuje se obavezno svaki put uz redovan servis ili pred duži put. Kod nas u servisu postoje više tipova kontrole vozila:

OSNOVNI / REDOVNI PREGLED VOZILA

– preporuka obavezno svaki put uz redovan servis ili pred duži put

DETALJNI PREGLED VOZILA

– preporuka da se ovaj pregled vrši ukoliko neko želi da se uradi detaljna kontrola vozila ili kao pregled pred kupovinu vozila

 

Uz kontrolni pregled vozila može i da se uradi i kompjuterska dijagnostika, koja ukoliko na kontrolnoj tabli nema grešaka i nije neophodna, ali je kao pregled prilikom kupovine vozila preporučujemo, i na koju imate 50% popusta uz kontrolu vozila. Detaljni kontrolni pregled vozila obuhvata:

- Pregled i kontrolu kočionog sistema

- Auto dijagnostiku (kompjuterska dijagnostika)

- Proveru trapa i vešanja vozila

- Proveru ispravnosti akumulatora i alternatora

- Kontrolu rashladne tečnosti

- Kontrolu svetlosne signalizacije

Ono što je bitno istaći, kontrola vozila predstavlja samo uvid u stanje tj. pregled stanja vozila i ne podrazumeva demontažu dotrajalih delova ni otklanjanje nedostataka, niti podrazumeva neku vrstu garancija da je vozilo potpuno ispravno. Ona nam samo omogućava da bolje sagledamo stanje vozila i sugerišemo da postoji hitnost servisa radi vase bezbednosti!

Pored dva osnovna, gore pomenuta pregleda radimo još:

Pregled vozila pred tehnički

Ovu uslugu vršimo za vlasnike vozila koji žele da pripreme(a) vozilo za tehnički pregled. Predstavlja izuzetno korisnu stvar imajući u vidu novu regulativu koja je stupila na snagu Jula meseca 2021. godine, a podrazumeva pooštrena pravila tehničkog pregleda. Naročito je važno jer vam se može desiti da vam na tehničkom pregledu ustanovie nepravilnosti za koje imate dodatni rok od svega 3 dana da ih otklonite. A to nekada nije lako ni moguće brzo rešiti. U suprotnom dolazite u situaciju da idete tj. platite novi tehnički pregled nakon isteka dodatnog roka. Zato sve uočene nepravilnosti možemo srediti u našem servisu pre samog tehničkog pregleda i poštedeti vas briga i stresa.

 

Kontrola kočnica

Kontrola na valjcima ili kočioni diagram – uključen je u pregled vozila pred tehnički pregled ili ukoliko postoji potreba može i posebno. Ni jednim drugim pregledom vozila ne može se videti otpor kotrljanja kao ni da li postoji različita sila kočenja na točkovima tj. da li levi i desni točak imaju istu silu kočenja. Ovo itekako može da utiče na bezbednost – da pri naglom kočenju vozilo skreće u jednu stranu ili se zanosi.

Neka sugestija je imajući u vidu presudan značaj kočionog sistema kao najvažnijeg bezbednosnog sistema na vašem vozilu da se provera radi na svakih 5-10.000 km ili odmah ako posumnjate da postoji problem. Trebalo bi uvek prekontrolisati kočnice pred duži put ili odlazak na odmor! Ono što vam može sugerisati da je vreme za obavezan pregled i servis kočionog sistema jesu sledeće indikacije:

  • Upaljena signalna lampica na instrument tabli,
  • Prilikom kočenja auto vuče u jednu stranu,
  • Pedala kočnice se „trese“ (vibrira) prilikom pritiska,
  • Pedala kočnice „propada“,
  • Buka, kada pritisnete kočnicu.

 

Kontrola podešenosti farova

Uuključena je u pregled vozila pred tehničk pregledi ili ukoliko postoji potreba može i posebno, a u cenu kontrole usmerenosti farova uračunato je i podešavanje usmerenosti farova

Trebalo bi kontrolisati podešenost farova najmanje dva puta godišnje. Ukoliko primetite da farovi nepravilno osvetljavaju put bilo da je snop kratak tj. tik ispred haube, ili bije visoko i osvetljava kabinu vozila ispred vas, vreme je za servis i podešavanje farova. Ukoliko ste imali intervencije na vozilu – zamenu fara, nosača fara, zamenu delova karoserije na kojima je far pričvršćen, to je sve frazlog da posetite servis i „naštelujete“ svoje farove. Štelovanje svetla obavlja se uz pomoć najsavremenijeg uređaja za merenje i podešavanje intenziteta farova.

 

Testiranje akumulatora

Preporuka je da se ispitivanje akumulatora i alternatora radi pred svaku zimu ili uz redovan servis, kontrola akumulatora uključena je uz redovni pregled a može i posebno. Pored same kontrole akumulatora, u našem servisu može se uraditi provera alternatora i anlasera (alnasera) ili startera motora – koliko alternator puni struje i koliko alnaser obori akumulator pri startovanju motora. Sva tri testa su neophodna kako bi se izvršio uvid u stanje i možda predupredio potencijalni problem oko hladnog starta.

 

Kompjuterska dijagnostika

Kompjuterska autodijagnostika ili autodijagnostika je očitavanje grešaka na motoru i ostalih komponenata (abs, esp, srs ili air bag, ...). Čitanje grešaka na motoru (check engine), abs-u, srs-u ili air bag-u, je samo jedan korak ka dijagnostikovanju problema ili kvara na vozilu i ne mora da znači da će greška koju dijagnostički uređaj očita biti i pronalaženje kvara. Neretko se dešava da se sa očitanom greškom ne utvrdi tačan problem već se moraju pratiti parametri i detaljno tražiti kvar ispitivajući direktno sklopove koji su povezani sa očitanom greškom. Zato ukoliko želite da rešite problem, potrebno je da se uradi konstatacija pa zatim ispitivanje kvara, a pregled komjuterskom dijagnostikom je samo prevencija i provera da li postoji neka nepravilnost zapisana na motornom računaru ili drugim modulima.

 

Pregled sistema za hlađenje

Uključen je u osnovni/redovni pregled vozila, ali se može uraditi i posebno ukoliko postoji potreba. Sistem za hlađenje vozila je veoma važan za ispravan rad motora i u slučaju kvara može dovesti do ozbiljnih problema. Pregled obuhvata proveru nivoa rashladne tečnosti, proveru creva i spojnica, proveru stanja 

Ukoliko želite da zakažete pregled vozila u našem servisu, slobodno nas kontaktirajte putem telefona ili e-maila. Naši stručnjaci će vam pružiti sve potrebne informacije i savete vezane za pregled vozila i ostale usluge koje pružamo.

Podelite: