Mali servis

Mali servis

Redovan servis | Mali servis

Mali servis ili zamena motornog ulja i svih filtera, jeste osnovni servis na servisnom intervalu koji je propisan od proizvođača automobila. Taj interval u našim uslovima podrazumeva servis na 10.000 do 15.000 km. U gradskim uslovima gde se prelaze manje relacije i gde se motor gotovo i ne zagreje, kao i u otežanim uslovima vožnje, taj interval treba da bude nešto kraći. Pridržavanjem onih servisnih intervala propisanih od strane proizvođača ne izlažete sebe nepotrebnom riziku i dodatnim troškovima. 

Zašto je mali servis toliko bitan?

Proizvođači automobila su za svaki sklop na vozilu predvideli neki rok trajnosti u odnosu na redovno održavanje, a imajući u vidu da su svi delovi podložni habanju i da tokom vremena oslabi njihova funkcija. Ili se jednostavno delovi zapuše I zablokiraju od raznih produkata sagorevanja motora i prljavštine. Zato je preventivno održavanje sa zamenom filtera i ulja u kojima se nakuplla prljavština od eksploatacije, najbolja prevencija da te čestice ne idu direktno u motor, tačnije to je najbolji način da uštedite novac zabuduće održavanje vozila. 

Koliko često raditi mali servis

Proizvođači vozila su propisali servisne intervale za svoja vozila, ali čak i tu treba znati neke stvari. Ti servisni intervali mogu da variraju od modela vozila, viskoziteta ulja odnosno vrste (mineralno, polusintetičko, sintetičko) i vrste goriva. Najčešće je to period od 10.000-15.000 km . Automobili novije generacije prikazuju krajnji rok za naredni servis na instrument tabli. Još jedna jako bitna stvar mora se uzeti u obzir: ukoliko se prelazi mali broj kilometara mali servis se mora raditi obavezno jednom godišnje jer motorno ulje gubi svojstva tokom vremena.
Brojni su faktori koji mogu da smanje servisni interval I zbog kojih bi trebalo češće da vršite zamenu filtera i ulja:

  • Najčešće prelazite kratke relacije;
  • Vozite u uslovima ekstremne vrućine ili hladnim klimatskim uslovima;
  • Vozite pretežno brdovitim ili planinskim putevima ili po makadamu;
  • Najčešće vozite gradske ture u uslovima stani-kreni;
  • Pretežno vučete prikolicu ili drugi težak teret. 

Zamena filtera i ulja

Preporučuje se zamena motornog ulja u zavisnosti od vozila, tj. tipa ulja, na svakih 10.000-20.000 km ili jednom godišnje (ukoliko ne pređete propisanu kilometražu). Važno je znati da usled rada, grejanja na visoke temperature i hlađenja, motorno ulje gubi svojstva, pa se preporučuje zamena barem na godišnjem nivou. Motorno ulje vrši podmazivanje sklopova u motoru i produžava radni vek vašeg vozila
Zamena filtera vazduha, filtera goriva i filtera kabine su takođe deo malog servisa.
Pored zamene motornog ulja, obavezna je i zamena filtera motornog ulja. Filter motornog ulja služi da skupi opiljke i sve nečistoće koje se pojave u ulju i spreči da one oštete motor.
Preporučuje se zamena filtera vazduha na svakih 20.000-30.000 km ili jednom godišnje (ukoliko ne pređete propisanu kilometražu). Takođe ukoliko vozite najčešće u uslovima gradske vožnje obavezna je zamena filtera vazduha na svakom servisu. Filter vazduha služi da prečisti spoljni vazduh pre nego što uđe u motor, što može da poveća performanse i smanji potrošnju goriva.
Zamena filtera kabine (filter polena - klime) je važan deo malog servisa koji se preporučuje na redovnoj osnovi. Ovaj filter se često zanemaruje, ali je zapravo vrlo bitan za zdravlje vozača i putnika, kao i za čistoću i funkcionalnost ventilacionog prostora.
Filter kabine, takođe poznat kao filter klime, filter polena ili polen filter, služi da spreči ulazak prašine, polena i drugih nečistoća u kabinu vozila. Kako se filter puni prljavštinom i nečistoćama tokom vremena, njegova efikasnost se smanjuje, što može dovesti do smanjenog protoka vazduha u kabinu, povećanog habanja klima uređaja i smanjene efikasnosti ventilacionog sistema
Preporučuje se zamena filtera goriva na svakih 20.000-30.000 km ili jednom godišnje (ukoliko ne pređete propisanu kilometražu). Filter goriva služi da prečisti gorivo pre nego što uđe u motor, što može da produži radni vek motora i smanji potrošnju goriva.

Podelite: