Servis tečnosti na vozilu - zamena tečnosti

Servis tečnosti na vozilu - zamena tečnosti

Redovan servis | Servis tečnosti na vozilu - zamena tečnosti

 Zamena kočione tečnosti

Ne treba posebno napominjati da je kočioni sistem sa stanovišta bezbednosti, najvažniji sistem na automobilu. Zamena kočione tecnosti je veoma bitna za ispravan rad kočionog sistema a njena pravovremena zamena kočione je najbolji potez u održavanju sistema kočenja u ispravnom stanju. Preporučuje se da se kočiona tečnost menja na svaka 24 meseca (2 godine), u skladu sa preporukom većine proizvođača i servisnom dokumentacijom vozila.

Kočiona tečnost prenosi snagu kočenja pedale preko cilindra do kočionih čeljusti i paknova. Glikol (alkohol) je najčešći sastojak kočione tečnosti pa je ona stoga veoma higroskopna, tj. lako apsorbuje vlagu iz vazduha čime se narušavaju njena svojstva. Tokom normalnog rada, a posebno pri naglom i čestom kočenju, tečnost se zagreje do ekstremno visokih temperatura (>200 °C). U slučaju pojave vlage u kočionoj tečnosti, snižava se tačka ključanja i prilikom kočenja dolazi do pregrevanja i delimičnog propadanja pedale ili otkazivanja kočnica. Pojava vode u kočionom sistemu utiče na trajnost delova sistema kočenja na šta su posebno osetljive ABS kočnice. Ukoliko se kočiona tecnost ne menja redovno, može doći do propadanja gumenih delova u kočionom cilindru, kočionim kleštima (kočiona čeljust/šapa) i drugim delovima kočionog sistema, što može dovesti do ozbiljnih problema sa kočnicama i ugroziti vašu bezbednost.

Prilikom izbora vrste kočne tečnosti, proverite preporuku proizvođača vozila. Kočione tečnosti najčešće imaju oznake DOT 3, 4, 5 i 5.1 a razlikuju se u visini tačke ključanja.

Redovna kontrola kočione tečnosti je najbolji pokazatelj kvaliteta i ukazuje na to da li je potrebna zamena kočionog ulja. 

Zamena rashladne tečnosti - antifriza

Rashladna tečnost ili antifriz ili korsantin kako neko voli da ga zove, jeste tečnost koja kao glavno svojstvo ima nižu tačku smrzavanja I ona iznosi kada razblaži u pravilnom odnosu- čak -35 do -40°C. malo ljudi međutim zna da ova tečnost ima svojstvo i protiv ključanja (voda ključa na 100 stepeni a antifriz na oko 110°C. Pored ova dva osnovna svojstva, za one koji ne znaju ali nisu manje bitna, jesu antikorozivno i lubrikantno (podmazijuće) svojstvo što je jako bitno kako ne bi dolazilo do propadanja sklopova u rashladnom sistemu (zbog toga je preporučen period zamene 36 meseci).

Tačka mržnjenja se može proveriti odgovarajućim instrumentima na osnovu čega se utvrđuje da li je potrebno zameniti tečnost, a ovo je naročito bitno uraditi pre zime i nastupajućih hladnoća. Narandžasta tečnost ima produženo trajanje i potrebno je zameniti svakih 5 godina.

Prilikom zamene antifriza potrebno je proveriti ceo sistem za hlađenje. Creva koja su dotrajala, krta, porozna i ispucala treba zameniti pre zamene antifriza. Takođe treba proveriti i sve spojeve (da li postoji curenje), kao i hladnjak.

Podelite: